B&B met ZWEMBAD en SAUNA in MONSCHAU

voor 2 tot 10 personen (5 slaapkamers)

MONSCHAU

Monschau: Gezellige drukte

Wanneer je Eupen en de Belgisch-Duitse grens voorbij bent, is het nog enkele kilometer tot in Monschau. Een befaamd middeleeuws stadje dat toch met zijn tijd meegaat.

De amper 2.000 inwoners van dit "grote dorp" zijn met reden trots op hun rijke verleden. Karel de Grote zocht er verpozing en Napoleon zette er een legerkwartier op. Bovendien was Monschau een aantrekkingspool voor de rijkste en meest befaamde wevers uit heel Europa.

Vandaag leven de inwoners er vooral van het toerisme. Die bezoekers hebben trouwens geen ongelijk: Monschau straalt een aparte sfeer uit, waar vooral voetgangers van genieten. Het is er aangenaam toeven, weg van de drukte. Een markante anekdote is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog precies één huis door één bom vernield werd. Voor de rest werd Monschau gespaard van alle soorten onheil.

AUTO'S WORDEN GEDULD

Het stadje is opgetrokken aan de Rur-rivier, die in de vallei een brede U-bocht maakt. Langs de omringende heuvels, werden heel wat huizen opgetrokken, bijna trapsgewijs, tussen een hoogte van 350 en 650 meter. Tijdens de winter ontwaken ook de naburige dorpen, wanneer talrijke liefhebbers van langlauf- en alpineski er neerstrijken.

In het hartje van de stad is het bijzonder rustig, het kabbelen van de Rur is het enige achtergrondgeluid. Auto's worden hoogstens geduld in het centrum door de bewoners. Je laat dan ook het beste je wagen achter op één van de drie parkings aan de stadsrand.

Welke plekjes mag je als wandelaar zeker niet links laten liggen?
De stad heeft zijn klassiekers: het Rode Huis, de Mosterdmolen en het Glasmuseum. In dit laatste museum zie je - van op een veilige afstand van de oven van de glasmaker - hoe de grondstof vakkundig wordt omgetoverd tot vazen, borden of fijngeslepen wijnglazen. Naast dit museum is een originele en indrukwekkende attractie bijgekomen: de Burgau. Diverse oude ambachten kregen in dit centrum een plaatsje: pottenbakken, leerlooien, schrijnwerken.

 

Reis je graag een stukje terug in de geschiedenis? Dan zul je je niet vervelen in het Rode Huis. Dit prachtige landhuis, gebouwd in 1760, is een mooi voorbeeld van hoe een rijke weversfamilie in de 18e eeuw leefde en woonde. De ruime, heldere kamers zijn fraai ingericht met meubelen die symbool staan voor de rijkdom die de wevers vergaarden.
We herkennen de toonaangevende stijlen die zich in de loop van de eeuwen ontwikkelden: rococo, Louis XIV, empire. Let op de trap in donkere eik die doorloopt tot de derde verdieping. Hij bevat 21 houtsnijwerkjes met afbeeldingen van kinderen uit de tijd dat de lakenindustrie hier volop bloeide.

JASJE VAN PANNEN

Gastronomen kunnen net buiten het stadscentrum op zoek gaan naar Guido Breuer, die op ambachtelijke wijze mosterd vervaardigt. Breuer haalde zijn mosterd bij zijn overgrootvader, een man met faam in de streek die zijn producten tot in Luxemburg leverde. Nu verwelkomt de achterkleinzoon dagelijks heel wat bezoekers die nauwlettend toekijken hoe hij zijn mosterd aanmaakt. Negen specialiteiten heeft hij in huis, waaronder eentje op basis van dragon, look en groene peper. Stapt u één van de restaurantjes binnen, probeer dan zeker een gerecht met deze "senf" of mosterd.

De belangrijkste troef van Monschau - vóór de Eerste Wereldoorlog heette het stadje Monjoie - zijn en blijven echter de geplaveide, smalle straatjes. De drie kerken die uit een andere tijd stammen en de typische huizen zoeken van kelderraam tot daknok beschutting in een jasje van leipannen. Ze geven het plaatsje een bijzondere aantrekkingskracht.

EIFEL


Duitse 'Gemütlichkeit', op maat van levensgenieters

Gelegen vlak bij de grens met België, Nederland en Luxemburg, is de heuvelachtige Eifelregio de ideale kortbij-bestemming voor koppels -of gezinnen met kinderen- die eens enkele dagen de batterijen terug willen opladen.

De Eifel is bijna volledig in Duitsland gesitueerd, al bevindt zich ook een klein deeltje op Belgisch grondgebied, meer bepaald in de Oostkantons.

De Eifel strekt zich ruwweg uit vanaf Aken in het noorden tot en met Trier in het zuiden, waarbij de Moezel in het oosten min of meer de natuurlijke grens vormt. Sommigen rekenen Trier nog tot de Eifelregio, ik plaats ze in het Moezelgebied.

Tot aan het midden van de 20ste eeuw was de streek een achtergesteld gebied waar vooral werkloosheid heerste. met de opkomst van het toerisme, is het aangezicht van de Eifel voorgoed veranderd : slaperige dorpjes werden opgekalefaterd en nieuwe hotelcomplexen werden gebouwd. Vele particulieren startten een vakantiewoning of B&B die vooral de gemoedelijke, komfortabele tot luxe kaart trekken.

Een ideale 'All Seasons'-bestemming

Omwille van haar bosrijke omgeving, haar heuvelachtig karakter, haar stuwmeren, haar grillig vulkaanlandschap (de Hoge Eifel) en haar grote veelzijdigheid, is de Eifel sinds enige jaren uitgegroeid tot een ideale "all seasons"-bestemming. Vooral met dank aan de deelregering van de regio Rheinland-Pfalz die voluit de kaart van het toerisme bespeelt en haar bosrijk grondgebeid dooraderde met vele duizenden km afgebakende fiets- en wandelwegen, om dan nog te zwijgen van de vele spectaculaire mountainbikeparcours. Een gedeelte van haar rijkdom heeft de Eifel eveneens te danken aan haar vele minerale bronnen. De Eifel telt maar liefst 500 minerale bronnen, wat dan weer goed is voor een aantal belangrijke kuuroorden en warmwaterbronnen.

Op uitzondering van Aken, telt de Eifel weinig of geen grootsteden, maar is ze wel besprenkeld met een massa karaktervolle dorpjes, soms grenzend aan een natuurpark, of gesitueerd midden in de bossen, nog een andere keer gelegen op een steile heuveltop. Het hoogste plekje in de Eifel is de hohe acht en ligt op 747m hoogte.

KEIZERSTAD AACHEN

Aken,

Stad in het hart van Europa én op slechts 35 km van Monschau

De keizerstad Aken is een ideale bestemming vanuit Monschau.

Niet alleen vanwege zijn geografisch gunstige ligging, maar zeker ook vanwege de verscheidenheid aan rijke kunst, elegante winkels en gezellige kroegjes.

Bron van alle roem die Aken wordt toegedicht is het water, afkomstig uit vulkanen in de Eifel met een temperatuur van 74°C en daarmee de warmste minerale bron ten noorden van de Alpen.

Het waren niet alleen de Kelten en de Romeinen die er achter kwamen dat warm water pijnen verminderd. Ook Pepijn de Korte, vader van Karel de Grote wist het en liet bij de geneeskrachtige bronnen een kapel en een koningsbad bouwen. In de tweede helft van de 8ste eeuw nodigde Karel de Grote, waaraan Aken zijn wereldfaam te danken heeft, kunstenaars uit heel Europa uit naar Aken te komen, om zijn woonplaats, de keizerpalts vol praal in te laten richten. Karel de Grote ligt ook begraven in de domkerk.
Het belangrijkste werk, de Dom van Aken, werd in 1978 als eerste Duitse gebouw opgenomen in de UNESCO lijst van het werelderfgoed. In de schatkamer van de Dom bevindt zich de kostbaarste kerkschat ten noorden van de Alpen. Vlakbij de Dom staat het gotische stadhuis, met aan de gevel prachtige beelden, die herinneren aan de kroningen van de vorsten die in Aken hebben plaats gevonden.

De markt en omliggende steegjes en straatjes zijn voorbeeldig gerestaureerd en hier liggen ook de enorm gezellige kroegjes. Terwijl in deze kroegen het bier rijkelijk vloeit, borrelt op allerlei andere plekken het geneeskrachtige water uit bronnen en fonteinen. De diversiteit van de fonteinen verlevendigt het stadsbeeld – zoals de « Fischpüddelchen » en de Stringbergs « Poppenbrunnen » - de verscheidenheid is onbeperkt.

Shoppen is evenmin een probleem. Alle grote winkelketens hebben er minstens één filiaal in de autovrije straten of wandelstraten.
Het is er nooit een drukte van jewelste. Wel een gezellige drukte die het slenteren door de straten alleen maar aangenamer maakt.

Kortom, Aken, op 40 minuten rijden van Monschau, meer dan een bezoek waard.

In de kerstperiode vind er de jaarlijke kerstmarkt plaats op het marktplein. Deze markt, die naar mijn mening niet gezellig en té commercieel is, wordt wél overrompelt.

Maar waarom zou u naar de kerstmarkt van Aken gaan als de mooiste in Monschau zélf wordt gehouden….. !

Maak uw keuze en klik op één van onderstaande  :


MONSCHAU

DE EIFEL

AKEN - AACHEN